Is het ok om niet ok te zijn? Over mentaal welzijn en veerkracht.

Deel dit bericht:

Het is november: de dagen zijn kort en de nachten lang. Dat is voor mij altijd een recept om me neerslachtiger te voelen dan wanneer de zon me in de zomer begroet door mijn raam. Het is heel normaal om dagen te hebben waarin je niet zo lekker in je vel zit en je energie laag is. Gelukkig zijn er manieren om je mentale veerkracht te vergroten zodat je lekker in je vel blijft zitten tijdens deze donkere dagen.

Hier zijn 5 dingen die je kunt doen om je mentale veerkracht een boost te geven:

  1. HYDRATEER. Wist je dat je brein voor 73% bestaat uit water? Als je gevoelens hebt zoals onrust, angst of concentratieproblemen, dan zou het kunnen zijn dat je brein snakt naar vocht. Te weinig bemoeilijkt de bloedcirculatie in je hersenen en zorgt voor symptomen die lijken op mentale problemen. Drinken dus, zeker als je ’s nachts veel zweet!

  2. STOP MET POSITIEF DENKEN. Of in elk geval met het hebben van de verwachting dat je altijd positief moet denken. Je hebt nul invloed op de gedachte die in je hoofd binnenkomt. Die gedachte is er gewoon. De verwachting dat je altijd positief moet denken zorgt voor een onmogelijk haalbare standaard – en dús voel je je rot als het niet lukt.

  3. DENK NA OVER JE GEDACHTEN. Je hebt weliswaar geen invloed op de gedachte die binnenkomt, maar wel op het kijken naar die gedachte. Je kunt onderzoeken of je gedachte wel klopt met de werkelijkheid. Je brein is namelijk continu op zoek naar aanwijzingen dat er gevaar dreigt (bijvoorbeeld de angst om afgewezen te worden), en vult vaak ontbrekende informatie (onterecht) in. 

  4. STA OP EN ROEP: ‘STOP!’. Als je jezelf erop betrapt dat je een negatieve gedachte blijft herhalen in je hoofd, sta dan fysiek op en/of roep ‘STOP!’. Ga iets anders doen, wandel, steek je hoofd in de buitenlucht – beweeg! Door fysiek/vocaal in beweging te komen wordt het makkelijker voor je brein om je gedachten van richting te laten veranderen dan wanneer je stil blijft staan/zitten. Gek, maar het werkt!

  5. ZOEK MENSELIJK CONTACT OP. Het is een natuurlijke reactie om jezelf terug te trekken als je niet lekker in je vel zit en te wachten tot je je weer wat beter voelt. Tegelijk is het ontbreken van menselijk contact en het hebben van diepgaande relaties catastrofaal voor je mentale welzijn. Tijd voor jezelf kan heel helend en ontspannend werken, maar teveel kan ook uitmonden in een negatieve spiraal. Contact met anderen fleurt ons vaak op en voorkomt dat we met onze negatieve gedachtes in de donkere bezemkast blijven zitten ;-).

 

Er lijkt een taboe te rusten op praten over je mentale welzijn. Daarom lijkt het soms alsof je de enige bent. Maar geloof me, je bent niet alleen. Het is echt helemaal ok om niet ok te zijn. Wat helpt is erover praten met mensen die je vertrouwt. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat het praten over je mentale gezondheid OOK een positief effect heeft op het welzijn van de ander. Waarom praten we hier niet vaker over??

Voordat je gaat heb ik nog een vraag aan je. Als je met je aandacht bij jezelf naar binnen gaat, waar  heb jij dan daadwerkelijk behoefte aan zodat je mentaal fit blijft? En welke kleine actie kun je ondernemen om jezelf te geven wat je nodig hebt? Go for it. Je verdient het!

 

 

Foto: op een bankje in Central Park samen met Marc, in een moment waarop ik me ontzettend moe maar ontspannen voelde. Het boek is: ‘Why has nobody told me this before?’ van Dr. Julie Smith. Aanrader!

Blijf op de hoogte

Meer zoals dit: